ATATURK EVI

ATATURK EVI

8 Aralık 2009 Salı

Havza Endüstri Meslek Lisesi

OKULUMUZUN TARİHÇESİ Okulumuz Havza Meslek Lisesi 11 Ekim 1982 tarihinde Elektrik ve Tesviye bölümleriyle Eğitim-Öğretim hayatına başlamıştır. Okulumuza kurucu müdür olarak Samsun Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Nihat Özer görev yapmıştır. 1 Aralık 1982 tarihinde Nevşehir Endüstri Meslek Lisesi müdür yardımcısı Sami ŞAHİN okul müdürü olarak atanmıştır.Okulumuz birleşik olarak 3 kat 12 derslikli öğretim binası, idari bina ve 1350 seyirci kapasiteli spor salonu, 3 katlı 11 Atelyeli Atelye binası ve 2 kat 4 daireli lojmandan oluşmaktadır. 1984-1985 Eğitim-Öğretim yılında Mobilya ve dekorasyon bölümünün açılmasıyla okulumuzdaki bölüm sayısı üçe çıkmıştır.Okul müdürümüz Sami ŞAHİN 15 Ağustos 1986 tarihinde görevden ayrılarak yerine 21 Ağustos 1986 tarihinde Refik KAŞAK atanmıştır. 1990-1991 Eğitim-Öğretim yılında okulumuz bünyesinde Ticaret Meslek Lisesi açılmış ve okulumuzun adı Havza çok proğramlı Lise olarak değişmiştir.1992-1993 Eğitim-Öğretim yılında Teknik lise elektrik bölümü açılmasıyla okulumuzun ismi Havza Teknik Lise ve çok proğramlı Lise olarak değiştirilmiştir. 1998-1999 Eğitim-öğretim yılında elektronik bölümünün açılmasıyla bölüm sayımız dörde çıkmıştır. .Aynı yıl okulumuz bünyesindeki Ticaret Meslek Lisesi'nin ayrılmasıyla okulumuzun ismi Havza Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi olarak değiştirilmiştir. Okul müdürümüz Refik KAŞAK 21 Ağustos 1998 tarihinde görevinden istifa ederek ayrılmış ve yerine müdür yardımcısı Hüsamettin Yüksel 5 Ocak 2000 tarihine kadar vekaleten bu görevi yürütmüştür. 6 OCAK 2000 Tarihinde okul müdürlüğü görevine M. Salih TEMEL atanmış olup halen görevine devam etmektedir.Okulumuzda 2005 -2006 Eğitim Öğretim yılında Anadolu Meslek Lisesi açılmış ve aynı öğretim yılında OKS sınav sonucuna göre 25 öğrenci Anadolu Meslek lisesine kayıt olmuştur. Anadolu Meslek lisesine 2 yıl öğrenci OKS sınavıyla öğrenci alınmıştır. 2007-2008 Eğitim–öğretim yılında Anadolu Meslek lisesi kapatılarak yerine Anadolu Teknik Lisesi açılmış ve OKS sınavıyla 30 öğrenci kaydı yapılmıştır.Bugün itibariyle Okulumuz bünyesinde Anadolu Teknik Lise, Anadolu Meslek Lisesi, Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi bulunmaktadır. Okulumuz Anadolu Teknik Lise'de 55, Anadolu Meslek Lisesi'nde 39, Teknik Lise'de 55, Endüstri Meslek Lisesi'nde 499 olmak üzere toplam 648 öğrencisiyle 2008-2009 Eğitim Öğretim yılına devam etmektedir.

4 Aralık 2009 Cuma

HAVZA HAKKINDA TARİHİ BİLGİ

Havza’nın özel tarihine ilişkin ulaşabildiğimiz tüm bilgiler bir kaç yüz yıllık bir zaman dilimini kapsamakla birlikte Havza’nın da içinde bulunduğu bölgenin genel tarihi itibarıyla kuruluşu M.Ö.2000’li yıllara değin uzanmaktadır.
Bu yörenin tarihte -bilinen- ilk kullanımı önceleri Kızılırmak ve Yeşil ırmak deltaları arasında yerleşim kuran ve daha sonra bunu büyük bir uygarlığa dönüştüren Hititlilere aittir.
M.Ö.7. yüzyılda Samsun’un İyon yalı Miletler tarafından bir kıyı kenti olarak kuruluşundan sonra bir süre Milet’lilerin etki alanına giren bölge daha sonra Kafkaslardan gelen Kimmer’lerin istilasına uğradı. Bu yıllarda sık-sık yapılan savaşlar sonucu Havza’yı da içine alan yörenin önce Persler tarafından idare edildiğini,Büyük İskender’in tüm Anadolu’yu Makedonya İmparatorluğunun sınırlarına katmasından sonra da Makedonyalıların egemenliğine geçtiğini görüyoruz.
M.Ö.1.yüzyılda bu kez Roma istilasına uğrayan bölge,M.S. 935 yılında Roma İmparatorluğunun ikiye bölünmesiyle Doğu Bizans İmparatorluğuna dahil oldu.
Bu yıllardan başlayarak Sinop yolu üzerinde önemli bir coğrafi ve stratejik özelliğe sahip olan Havza,1071 yılında kazanılan Malazgirt zaferinden sonra Anadolu’nun bir çok yöresi gibi zaman- zaman Türk hakimiyetine tanık olduysa da Haçlı seferleri sırasında sık-sık el değiştirdi.13.yüzyılda Selçukluların eline geçen bölge,bu hanedanın çökmesinden sonra önce Canik Beyliğine daha sonra da 1414 yılında Osmanlı yönetimine dahil oldu.
http://www.karalahana.com/karadeniz/havza-tarihi.htm